Nu het einde van de basisschool voor jouw achtste groepers in zicht komt, komt daarmee een belangrijk hoogtepunt in zicht! Namelijk, de groep 8 eindmusical. De periode van spannende citotoetsen is achter de rug. Zelfs de eindtoets is ingeleverd. En terwijl de leerlingen wachten op hun advies, begint het uitkijken naar de afscheidsmusical!
Als regisseur in spe snappen we dat er veel vragen ontstaan: Hoe verdeel ik de rollen? Welke voorbereiding mag écht niet vergeten worden? We hebben onderzoek gedaan en onze bevindingen delen we graag in deze blog.
Hoe kies je de leukste afscheidsmusical voor groep 8? We helpen jullie een handje met het kiezen van de perfecte musical. Bij het kiezen moet er vooral gelet worden op: 1) Humor en 2) Sfeer. Daarnaast zijn deze punten ook heel belangrijk:
Tot slot adviseren we om bij het uitkiezen van een musical ook na te gaan of er dans- en/of karaoke video’s beschikbaar zijn. Dit komt later goed van pas bij het oefenen.
Er zijn veel musicals om uit te kiezen, je vindt het aanbod online. Vaak is er een trailer, sfeerimpressies of PowerPoint van de musical te zien. Laat leerlingen een top 3 maken op basis van deze trailers of impressies en tel de stemmen samen. Hoe leuk is het als de klas zelf kan kiezen!
Om niemand teleur te stellen, raden wij een video auditie aan! We vertellen je graag, hoe dit in z’n werk gaat:
Eerst bespreek je alle rollen in de klas. Leg goed uit wat elke rol inhoudt en welke scènes en teksten erbij komen kijken. De leerlingen mogen daarna twee rollen kiezen die hen aanspreken. Vervolgens maakt iedere leerling een auditie-video, waarin ze vertellen waarom ze deze rol(len) hebben gekozen en waarin ze een stukje uit een scène spelen of hun karakter nadoen.
Door iedere leerling auditie voor twee rollen te laten doen, vergroot je de kans dat je iedereen naar wens kunt indelen, met een rol die bij ze past.
Maak in de klas bekend wie welke rol speelt én oefenen maar! We geven graag wat tips & tricks over hoe leerlingen zich de rol écht eigen kunnen maken:
Een aantal goede zang- en acteer tips maken meteen verschil! Om deze tips makkelijk over te brengen aan de leerlingen hebben wij dit filmpje gevonden. Door deze video met z’n allen te bekijken brengen jullie de musical naar een hoger level.
Maak het decor samen! Samen met de leerlingen en klassenouders maak je een mooie schildering als decor. Laat elke leerling zijn eigen props verzamelen en meenemen. Denk bijvoorbeeld aan een voetbal, microfoon, luidspreker of krant – uiteraard geheel afhankelijk van de context en rollen.
Ga voor een complete look! De make up en een bijpassende outfit zorgen voor een goed geheel in de groep. Er zitten vast wat leerlingen in de klas die hier verstand van hebben!
Maak groepjes per scene om flexibeler en meer te oefenen. Ook klassenouders vinden het vaak leuk om hierbij te helpen, waardoor je meerdere delen tegelijk kunt oefenen. Later oefen je de musical steeds meer als één geheel, door de scènes achter elkaar te zetten. Let hierop tijdens het oefenen:
Om goed in je rol te komen moeten leerlingen het personage echt van binnen en buiten kennen. Met deze vragen verzinnen leerlingen wie de familie, huisdieren of vrienden van deze persoon zijn. Door zeker te zijn van hun rol houden de acteurtjes hun zenuwen beter onder controle!
Ai! Toch plankenkoorts….als regisseur van de eindmusical ben je ook verantwoordelijk voor het begeleiden van leerlingen met plankenkoorts. Hoe ga je daar het beste mee om?
Allereerst: Oefenen, oefenen, oefenen…Door veel te repeteren kennen jullie alles straks door en door. Dit geeft zelfvertrouwen en dit helpt om zelfs bij de ergste zenuwen op een soort automatische piloot door te gaan. Maar liever voorkomen we die zenuwen. Dat doe je zo:
Zorg voor positieve versterking! Geef positieve feedback op prestaties, maar ook inzet en vooruitgang. Bemoedig de leerlingen doorlopend, zeker degene die het extra nodig hebben. Bouw de ervaring van het optreden op. Begin met oefenen in klein gezelschap en breid de groep die toekijkt tijdens repeteren langzaam uit.
Organiseer generale repetities, die de groep 8 musical helemaal nabootsen. Oefen dan met de kostuums, props, podium verlichting, enzovoort. Dit helpt nerveuze leerlingen omdat ze zich dan kunnen voorbereiden op de echte situatie op het podium.
Voorafgaand aan de generale repetitie is het een goed idee om ademhalingsoefeningen met de leerlingen te doen. Dit helpt hen om kalmer te worden en geeft houvast bij zenuwen op de dag van de échte eindmusical. Ze kunnen hier altijd op teruggrijpen!
Tot slot: Leg de focus op plezier! Leg uit dat plezier belangrijker is dan perfectie. Dit is hun afscheid en het gaat dus vooral om het plezier die de leerlingen er zelf aan beleven.
Om alle ouders uit te nodigen moet er een uitnodiging met toegangskaart gemaakt worden. Een echte trailer kan niet ontbreken. Ontwerp een kaart en plak er een QR code van de trailer er op!
Film van elke scene een kort maar boeiend fragment en plak deze aan elkaar. Een kleine editor uit de klas kan deze taak vast op zich nemen. Zo maken we het publiek alvast extra enthousiast!
Maak er een QR-code van print ze uit en knippen en plakken maar!
Maak genoeg video’s en foto’s tijdens de musical! Zoek een ouder die het leuk vind om de kinderen goed vast te leggen. Later willen de leerlingen zeker nog terug te kijken naar deze fantastische dag!
Het beeldmateriaal voeg je gemakkelijk toe aan het afscheidsboekje van Groep8boekje.nl. Met zo een afscheidsboekje heeft groep 8 zijn eigen tastbare herinneringen. Ben je benieuwd hoe deze boekjes eruitzien? Klik dan hier voor voorbeelden en inspiratie.
Klaar om te beginnen met het maken van het tofste afscheidscadeau ooit! Registreer je nu en begin direct.